Ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović potpisala je dva finansijska sporazuma Vlade Srbije i Evropske komisije, kojima je iz IPA fondova za 2014. godinu Srbiji odobreno 102,3 miliona evra za sanaciju posledica poplava i reforme u javnoj upravi i prosveti.

Do kraja godine se očekuje dodatnih 86,8 miliona evra iz sredstava koja su predviđena kao finansijska podrška Srbiji u okviru IPA programa za 2014. godinu.

Jednim od potpisanih sporazuma, sa 72 miliona evra podržava se sprovođenje Specijalne mere podrške sanaciji posledica poplava i upravljanja rizikom od poplava, što je nastavak podrške EU za rekonstrukciju i obnovu od poplava, navodi se u saopštenju. Sredstvima će biti finansirana rekonstrukcija i dogradnja obaloutvrda u Paraćinu, Valjevu i Svilajncu, kao i regionu Mačve, čišćenje kanalske mreže u Obrenovcu, Surčinu i Novom Beogradu, kao i nabavka mobilnih zidova za odbranu od poplava i sanacija klizišta.

Drugim sporazumom Srbiji je stavljeno na raspolaganje 30,3 miliona evra bespovratnih sredstava, koja će biti iskorišćena za projekte reforme u sektoru javne uprave i u prosveti, koje su neophodne za buduće članstvo u EU.

Sporazumom je takođe predviđena i podrška procesu evropskih integracija Srbije, kao i podrška za tehničku pripremu prioritetnih investicionih projekata.

Sporazume je prethodno potpisao direktor Direkcije za susedsku politiku i pregovore o proširenju Evropske komisije Žan Erik Pake.

Izvor: RTS

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © EU Projekti PCM - sva prava zadržana 2015.Disgn by Designmaja

Budite u kontaktu sa nama: