Srbija danas je veoma dobro prihvaćen i konstruktivan igrač u regionu, igra ključnu ulogu u odnosima sa svim svojim susedima, uključujući Albaniju i Hrvatsku, kao i u dijalogu sa Prištinom, mnoge stvari su postignute, izjavio je danas nemački ambasador u Beogradu Hajnc Vilhelm.

Nadam se da će se na predstojećoj rundi dijaloga Beograda i Prištine u Briselu postići konkretan dogovor o Zajednici srpskih opština, izjavio je Vilhelm na prijemu na Dunavskoj plovećoj konferenciji, povodom 15 godina nemačko-srpske saradnje i rada Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ).

On je ocenio da je Srbija napredovala za tri godine njegovog mandata. Mnoge dobre stvare su se dogodile u Srbiji i ubeđen sam da će Srbija ići još bolje ubuduće, rekao je Vilhelm FoNetu.

Povodom posete Srbiji, nemačke kancelarke Angele Merkel, Vilhelm je rekao da ne može predvideti kakav će rezultat doneti, ali očekuje da ona bude izuzetno dobra. Poseta kancelarke je znak pozitivne uloge koju Srbija ima proteklih godina, ukazao je on.

Vilhelm je svoj boravak u Srbiji ocenio veoma interesantnim, dodajući da je tužan zbog odlaska i da će Srbiju nositi u srcu, sa specijalnim osećanjima. Ljudi su od početka ovde bili veoma prijatni prema meni i nisam imao nikakvog lošeg iskustva, rekao je Vilhelm. Vilhelm je na prijemu naglasio da je Nemačka najveći bilateralni donator Srbije.

Prema njegovim rečima, ta pomoć, koja, iako je mnogo učinjeno, često nije suviše vidljiva, od 2000. godine iznosi 1,6 milijardi evra.

Izvor: europa.rs

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © EU Projekti PCM - sva prava zadržana 2015.Disgn by Designmaja

Budite u kontaktu sa nama: