Strani radnici u evropskim zemljama poslali su prošle godine u svoje domovine 109,4 milijardi dolara. Srbija je u Evropi među zemljama primaocima novca, sa 3,66 milijardi dolara, od čega 2,82 milijarde iz evropskih zemalja. Fond UN očekuje da u 2015. iznos doznaka u Evropi opadne, a jedan od glavnih razloga za to je pad vrednosti rublje, valute Rusije koja je među najvećim izvorima doznaka.

Najviše novca su slali emigrantski radnici u Rusiji – 20,6 milijardi dolara, a zatim radnici u Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Francuskoj, Italiji i Španiji. Među zemljama izvorima doznaka je 26 zemalja, uglavnom članica EU, ali i Rusija. Među zemljama u koje se najviše slao taj novac su Ukrajina, Poljska i Rumunija.

Zapadni Balkan takođe zauzima značajno mesto, a doznake za deo zemalja i regiona čine veliki deo bruto domaćeg proizvoda. To je poseban slučaj sa Kosovom, gde doznake čine 17% BDP-a, a slede BiH sa 11% i Crna Gora sa 10%. Donzake čine ispod 10% BDP-a u Albaniji – 9% i Srbiji – 8%, dok je osetno manji udeo u Makedoniji – 4%.

Dodatne informacije o doznakama

Doznake iznose najčešće 200 do 300 dolara ako se šalju redovno, dok je u jugoistočnoj Evropi češći model da se šalju veći iznosi četiri do pet puta godišnje.

Kako se navodi u izveštaju, ovi iznosi izgledaju dosta mali, ali često premašuju 50% porodičnih prihoda primalaca. Doznake imaju ključni značaj za milione domaćinstava, pomažu da se podigne životni standard na nivo viši od pukog preživljavanja, kao i da se smanji izloženost rizicima i napredi zdravlje, obrazovanje, uslovi stanovanja i nivo preduzetništva.

Zemlje primaoci doznaka se, kako se ističe, odlikuju i relativno visokim udelom seoskog stanovništva koje u Srbiji iznosi 45%. Srbija, prema podacima Svetske banke, ima 1,3 miliona migranata, od čega oko milion u Evropi i oni čine 14% ukupnog stanovništva.

U Srbiju je 2014. stiglo 3,65 milijardi dolara doznaka, od čega 2,82 iz Evrope. Srbija je među glavnim destinacijama za doznake iz Austrije, gde ima i najviše iseljenika, ali i iz Holandije, Nemačke i Francuske.

Rusija – najveći izvor doznaka

Najviše doznaka u 2014. u Evropi došlo je iz Rusije – 20,68 milijardi dolara. Razlog za to je činjenica da u Rusiji živi dosta migranata iz Centralne Azije, Kavkaza i istočne i Jugoistočne Evrope. Skoro 60% doznaka iz Rusije otišlo je u tri zemlje – Uzbekistan, Ukrajinu i Tadžikistan.Na drugom mestu je Velika Britanija sa 17 milijardi dolara doznaka, a slede Nemačka, Francska, Italija i Španija.

U Aziju i pacifički region otišlo je 34,9 milijardi dolara, u Afriku 23,1 milijarda, na Bliski Istok i kavkaski region 8,7 milijardi, a u Latinsku Ameriku i Karibe 6,2 milijarde. U Nigeriju je poslato 7,4 milijarde dolara, u Kinu 6,3, a u Maroko 6,2 milijarde dolara.

Izvor: euractiv.rs

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © EU Projekti PCM - sva prava zadržana 2015.Disgn by Designmaja

Budite u kontaktu sa nama: