Evropska unija je na putu da ostvari cilj o udelu obnovljivih izvora energija u finalnoj potrošnji od 20% do 2020, navodi se u izveštaju Evropske komisije o napretku u oblasti obnovljivih izvora energije. U izveštaju objavljenom 16. juna dodaje se da će neke zemlje poput Francuske, Holandije i Velike Britanije morati da pojačaju napore, za razliku od Švedske, Nemačke ili Rumunije koje će i premašiti svoje ciljeve postavljene za 2020.

U izveštaju o napretku u oblasti obnovljivih izvora energije u EU koji Komisija obljavljuje na dve godine, navodi se da je “većina članica EU na dobrom putu da ispuni ciljeve u oblasti obnovljivih izbora definisanih Direktivom o obnovljivoj energiji”. Međutim, kako se približava 2020. a “regulatorna neizvesnost i administrativne prepreke utiču na privatna ulaganja u sektoru, biće potrebno da jedan broj zemalja preduzme dodatne mere”, navodi se u izveštaju.

Ukupno 19 članica, uključujući Austriju, Estoniju, Dansku, Nemačku, Italiju, Litvaniju, Rumuniju i Švedsku, mogle bi da znatno premaše svoje ciljeve za 2020. Komisija je, međutim, pozvala zemlje, poput Francuske, Luksemburga, Velike Britanije i Holandije, i “u manjoj meri Belgiju i Španiju” da razmotre da li su njihove “politike i načini dovoljni i efikasni da bi se ciljevi ostvarili”.

Background

Direktivom EU o obnovljivoj energiji iz 2009. postavljeni su obavezujući ciljevi za članice EU kako bi se obezbedilo da do 2020. godine obnovljiva energija čini 20% ukupne potrošnje energije u Evropskoj uniji. U oblasti transporta taj cilj iznosi 10% do 2020. To ne znači da će sve članice morati da ostvare udeo od 20% već se nacionalni ciljevi obračunavaju na osnovu podataka o učešću obnovljivih izvora energije u 2005. uz koeficijent uvećanja od 5%, ali se pritom uzima u obzir i bruto domaći proizvod (BDP) neke zemlje, što znači da ekonomski najjače zemlje imaju i zahtevnije ciljeve.

Komisija gaji sumnje i u pogledu sposobnosti Poljske i Mađarske da ostvare ciljeve do 2020, što će u njihovom slučaju zavisiti od “buduće potražnje za energijom i specifičnih uslova finansiranja”.

Komisija je istakla da sa projektovanim udelom za 2014. od 15,3% u finalnoj ukupnoj potrošnji energije EU i većina članica dobro napreduju i da se očekuje da 25 članica ostvari nacionalne ciljeve u periodu 2013-2014. Prema izveštaju, 26 članica je ostvarilo ciljeve u periodu 2011/2012.

Spor napredak u transportu

Sa projektovanim udelom od 5,7% u transportu za 2014. ostvarivanje cilja od 10% jeste izazov ali je izdvodljivo, ocenila je Evropska komisija. Komisija je konstatovala u sektoru transporta, u kome je udeo obnovljivih u 2013. bio 5,4%, sporiji napredak nego u oblasti električne energije i sistema grejanja i hlađenja.

“Švedska je jedina članica koja je je ostvarila svoj cilj sa udelom u 2013. od 16,7%, što je znatno više od cilja od 10% za 2020”, navela je Komisija.

U saopštenju Evropske komisije se dodaje da je korišćenje obnovljivih izvora energije omogućilo da se emisije ugljen dioksida (CO2) smanje za 326 mega tona (Mt) u 2012, a u 2013. za 388 Mt.

Izvor: euractiv.rs

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © EU Projekti PCM - sva prava zadržana 2015.Disgn by Designmaja

Budite u kontaktu sa nama: