U okviru aktivnosti razvojnog programa Evropski PROGRES, koje imaju za cilj podršku rodnoj ravnopravnosti i ekonomsko osnaživanje žena kroz kreiranje novih radnih mesta, objavljen je javni poziv za dodelu bespovratne pomoći za pokretanje biznisa u vlasništvu žena i koje će voditi žene. Evropska unija i Vlada Švajcarske izdvojile su ukupno 400.000 evra za podršku 40 projekata. Javni poziv biće otvoren do 24. jula 2015. godine.

Pravo učešća na konkursu imaju nezaposlene žene, koje su u trenutku objavljivanja javnog poziva prijavljene na evidenciju Nacionalne službe za zapošljavanje najmanje tri meseca neprekidno, imaju trajno boravište i planiraju pokretanje biznisa u jednoj od 34 opštine ili grada na jugoistoku i jugozapadu Srbije koji su uključeni u realizaciju programa Evropski PROGRES.

Program će podržati biznise u oblasti proizvodnje i pružanja usluga i svi projekti će biti izabrani kroz transparentan i konkurentski proces. Projekti će biti odabrani na osnovu njihove relevantnosti, očekivanih ishoda i održivosti nakon njihovog isteka. Najviši iznos sredstava koji može da bude odobren po projektu je 10.000 evra, a najniži 1.500 evra. Sprovođenje aktivnosti u okviru svakog odabranog projekta će trajati ne duže od 12 meseci, počev od dana potpisivanja sporazuma, a sve aktivnosti moraju biti sprovedene najkasnije do 1. oktobra 2016.

Evropski PROGRES neće dodeljivati novčana bespovratna sredstva, već će u odobrenoj vrednosti biti nabavljene mašine, oprema i druga trajna dobra neophodna za pokretanje biznisa. Nakon konačnog odobrenja predloga projekta, a pre nabavke i isporuke tražene opreme, mašina i trajnih dobara, buduće preduzetnice će započeti proces registracije preduzeća kod Agencije za privredne registre. Troškove registracije preduzeća i doprinosa podnose same preduzetnice.

Više informacija o samom pozivu kao i detaljna dokumentacija za prijavljivanje dostupno je na veb sajtu Evropskog PROGRES-a.

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © EU Projekti PCM - sva prava zadržana 2015.Disgn by Designmaja

Budite u kontaktu sa nama: